Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta (även kallad krypto-valuta) som inte backas upp av något lands centralbank eller regering. Bitcoins kan användas för att köpa varor och tjänster från leverantörer som accepterar Bitcoin som betalning. Bitcoin-transaktioner genomförs genom ett digitalt utbyte av anonyma, starkt krypterade hash-koder i ett peer-to-peer nätverk som övervakar och kontrollerar överföringarna mellan användarna. Varje användares Bitcoins lagras i ett program som kallas en digital plånbok, som också innehåller varje adress användaren skickar och tar emot Bitcoins från, samt en privat nyckel som endast är känd av användaren.

Vem ger ut Bitcoin?

Bitcoin skapas digitalt genom så kallad ”mining” av en grupp människor och kan göras av vem som helst i nätverket. Mining utförs med hjälp av datorkraft i ett distribuerat nätverk. Detta nätverk behandlar även transaktioner som görs med den digitala valutan, vilket i praktiken gör Bitcoin till ett eget betalningssystem. Bitcoin-nätverket är utformat för att matematiskt generera exakt 21 miljoner Bitcoins och för att undvika inflation ökar svårighetsgraden successivt. Bitcoins överförs genom att en användare skapar en begäran att skicka ett antal Bitcoins från en adress till en annan adress i nätverket.

Bitcoins egenskaper

Decentraliserat: Bitcoin-nätverket kontrolleras inte av en central organisation. Varje dator som bearbetar transaktioner är en del av nätverket, och om någon del av nätverket går ner fortsätter nätverket att fungera.

Anonymt: En Bitcoin-adress är inte kopplat till ditt namn, telefonnummer eller någon annan personlig information

Små transaktionsavgifter: Avgifterna för att skicka Bitcoin genom nätverket är minimala jämfört med att skicka pengar genom en bank.

Snabbt: Med Bitcoin kan du skicka pengar till vem som helst i världen, och de dyker upp bara några mindre senare.

Transparent: Varje transaktion som genomförs sparas och kan ses av alla i Bitcoin-nätverkets ”blockchain”. Om du har använt en Bitcoin-adress kan alla se hur många Bitcoins som finns sparade på den, dom vet bara inte vem adressen tillhör! Det finns dock metoder för att göra sin aktivitet svårare att följa, till exempel genom att använda nya adresser för varje transaktion.

Skapa en plånbok

Plånbok på webben. Det enklaste och bekvämaste sättet, men något osäkrare än att köra mjukvaran på sin egen dator. Några tjänster som erbjuder en online-plånbok är:

Mjukvaru-plånbok. Dessa laddas ner och körs på din dator.

Var får man tag i Bitcoin?

Det finns i huvudsak tre sätt att skaffa Bitcoin

  • Köpa genom en av de många växlingssajter som låter dig köpa och sälja Bitcoin för fiatvalutor (SEK, EUR, etc.).
  • Generera nya Bitcoin genom mining. Detta kräver dock dyr hårdvara eftersom svårighetsgraden har blivit så hög. Där är också väldigt hög konkurrens vilket gör det till en riskabel investering.
  • Tjäna Bitcoin genom att sälja varor och tjänster.
Det här inlägget postades i Bitcoin. Bokmärk permalänken.

Kommentera