Tips för att spara pengar varje månad

Det finns många sätt att minska sina kostnader och spara pengar varje månad. Här kommer några enkla tips.

Granska ditt mobiltelefon- och internetabonnemang. Undersök olika typer av abonnemang för att se om det finns ett billigare alternativ. Om du bara ringer ett fåtal samtal i månaden kan du till exempel överväga att skaffa ett kontantkort istället. Med ett kontantkort slipper du vanligtvis månatliga kostnader och betalar bara för de minuter du faktiskt använder.

Ät mindre ute. Mat är en daglig kostnad som snabbt kan bli en stor sammanlagd summa pengar. Det går att spara en hel del pengar genom att ta med sig mat till jobbet varje dag istället för att köpa lunch ute. Mat som lagas hemma kostar nästan alltid mindre än mat från en restaurang.

Skriv ner alla utgifter. Det bästa sättet att kontrollera sina utgifter är att veta exakt vad alla pengarna går till. Spara dina kvitton och använd sedan ett kalkyl- eller bokföringsprogram där du kan kategorisera alla utgifter, såsom mat, hyra, underhållning, och så vidare. När du matat in alla utgifter kan du se hur mycket du lägger ut varje månad. Om din nuvarande lön är mindre än dina utgifter har du ett underskott och måste skära ner på mindre viktiga utgifter. När du har lyckats minska dina utgifter så att de är lägre än din lön har du möjlighet att spara pengar varje månad!

Köp begagnat. Böcker, bilar, möbler, till och med kläder kan köpas begagnade för endast en bråkdel av det ursprungliga priset.

Sluta med dyra ovanor. Om du till exempel är en rökare måste du nog hosta upp en stor summa pengar för detta varje månad. Om du röker ett paket om dagen, för 50 kr, blir den totala kostnaden 1500 kr.

Undvik märkesprodukter. Och då menar jag inte bara kläder. Om du funderar på vad du vanligtvis köper, så går det nästan alltid att hitta en billigare generisk produkt. Nästa gång du handlar köp det billigare märket. Det spelar inte så stor roll vilket märke det är på toalettpappret eller tandkrämen. Oftast är den enda skillnaden att förpackningen är lite tråkigare – och att priset är lägre. Även på läkemedel såsom huvudvärkstabletter går det att spara mycket pengar genom att köpa generiska alternativ.

Spara på elektriciteten. Det finns många sätt att minska sin elkonsumtion: köp lågenergilampor, stäng av datorer och tv-apparater när du inte använder dem, minska temperaturen i huset och lufttorka tvätten.

Byt till en mindre bil. En liten, billigare och mer bränsleeffektiv bil kan minska både bensinkostnaden och amorteringskostnaden.

Inför en väntetid för stora inköp. Vänta minst 48 timmar innan du köper något över en viss gräns – till exempel 500 kr. Efter att du har haft tid att fundera ett tag kanske du kommer på att det inte är värt priset.

Gör en inköpslista. De stora matvarukedjorna har spenderat miljoner på att försöka lura dig köpa saker som du egentligen inte behöver. Om du planerar i förväg och skriver en inköpslista innan du åker och handlar – och sedan håller dig till den – kan du spara pengar utan att du ens märker det.

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera